PNRR mai face un pas și bifează încă un jalon: pensiile speciale. Guvernul este nevoit să reducă din bugetul alocat pensiilor care nu sunt bazate pe contributivitate. Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul privind pensiile speciale, cu 209 voturi pentru și 27 împotrivă.
Înainte, proiectul privind pensiile speciale a trecut de Senat, cu 91 de voturi pentru și 19 împotrivă, și cu nemulțumirea parlamentarilor USR, care spun că legea nu face nicio echitate în sistem. Legea a făcut un du-te vino între camerele Parlamentului. Votat în martie de Senat, a trecut la urgentă prin Cameră, cu modificări, motiv pentru care s-a întors la Senat.
La doar o oră după votul în camera superioară, legea s-a întors la Camera Deputaților, unde ședința a fost cu decibeli mai mulți. Deputatul USR, Cristian Seidler a fost nevoit să ridice vocea la prezidiu, criticând pensia lui Nicolae Ciucă, în timp ce George Simion îi oferea un pahar cu apă. Președintele de ședință a chemat chestorii să facă ordine în sală.
“Ciucă, peste 15 mii de lei pensie și tot atâta va avea și după această lege. Sunt 250 de mii de pensionari speciali in România și tot atâția vor rămâne. Ați secretizat impactul bugetar al acestei legi”, a spus Seidler.
“Ați făcut doar gargară, nu ați depus niciun amendament”, i-a răspuns deputatul PNL Florin Roman.
UDMR a votat legea, cu observația lui Csama Botond: “mai avem mult până când acest sistem va ajunge la contributivitate”.
PSD laudă prima reformă adevărată a pensiilor în România.
“Este adevărat că există în România pensii speciale nesimțite. Este adevărat, de asemenea, că, de mâine, după ce votăm reforma pensiilor, vor fi mai puține și mai puțin nesimțite”, a transmis președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis.
Președintele PNL se bucură de reușita promisă.
“Fiecare român merită o pensie decentă, dar acestea trebuie așezate într-un sistem echilibrat, corect și sustenabil pentru întreaga societate”, a spus șeful Senatului, Nicolae Ciucă
AUR a votat legea cu rezerve, în așteptarea răspunsului Curții Constituționale pe acest proiect.
Așa cum a promis premierul Marcel Ciolacu, încă din prima zi de mandat, deputații s-au mobilizat și au trecut, în procedură de urgentă, legea care interzice cumulul pensiei cu un salariu la stat. Au fost 215 voturi pentru, 3 împotriva și 49 abțineri, în forul decizional.
“În Guvernul Ciolacu, nu va exista nicio persoana care să aibă cumul, indiferent de decizia CCR”, a spus premierul, înaintea votului final.
Ciolacu invocă decizia Consiliului Național al PSD, din 16 mai.
George Simion reclama faptul ca nu există în această lege posibilitatea de a opta. “Asta arată că unii sunt mai egali decât alții”, a apus șeful AUR.
Însă, noua lege se reduce doar la o listă lungă de excepții.
“O completă incorectitudine. A fost introdusă excepție pentru cei care au salarii de peste 9.000 de euro”, a spus deputatul USR, Oana Țoiu, în plen.
Replica puterii a fost că sunt câteva excepții, dar ele sunt cazate de probleme punctuale, de ordin constituțional.
“Nu toate intențiile bune au și rezultate bune. Dintr-o intenție bună, putem strica reguli”, transmite deputatul PSD, Adrian Solomon.
Lista cu excepțiile este desfășurată în raportul Comisiei de muncă în 9 puncte, care detaliază interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru:
Foto: Alexandra Pandrea / GÂNDUL
CITEȘTE ȘI: